Εγγραφή

 

Λεμονοδάσος

 

Από ψηλά η θέα που παρουσιάζει το Λεμονοδάσος είναι πανοραμική, μια μεγάλη περιοχή γεμάτη από λεμονιές με πολλά νερά και νερόμυλους. Είναι ένα δάσος, πάνω από 30.000 λεμονιές και πορτοκαλιές με διάσπαρτες ταβερνούλες ανάμεσα σε καταπράσινες λεμονιές και πορτοκαλιές που μοσχομυρίζουν και αποτελούν ιδανικό τόπο για ρομαντικούς περίπατους. Η Unesco το ανακήρυξε τοπίο φυσικού κάλλους και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Κάτω από το Λεμονοδάσος βρίσκονται οι Αλυκές, μία όμορφη οργανωμένη αμμουδερή παραλία.

Το Λεμονοδάσος καταλήγει στην Πλάκα και στις Αλυκές. Πρόκειται για αμμουδερές παραλίες, με ρηχά νερά, που έχουν μπροστά τους το νησάκι Μπούρτζι.  

m.jpg

Πριν από το 1750 ξεκίνησε η καλλιέργεια στο Λεμονοδάσος, στο Δαμαλά, στη Φούσα και στη Βαγιονιά. Γύρω στα 1800 γίνονταν  εξαγωγές στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, και στη Θεσσαλονίκη. Εκτεταμένη λεμονοκαλλιέργεια υπήρχε γύρω στα 1830 και στην Καλαυρία στην πίσω πλαγιά από το Μοναστήρι. Το 1828 υπήρχαν 10.000 δένδρα. Απο το 2006 η παραγωγή έχει εγκαταλειφθεί.

Δίπλα από τον καταρράχτη του Καρδάση είναι και η παραδοσιακή ομώνυμη ταβέρνα.

   

Στην είσοδο του Λεμονοδάσους,  πλάι στον Άγιο Σεραφείμ υπάρχει η επιγραφή:

ΤΟΔΕ   ΛΕΜΟΝΟΔΑΣΟΣ

ΑΡΙΘΜΟΥΝ  ΥΠΕΡ  TΑΣ   20.000

ΥΨΙΚΟΜΩΝ     ΛΕΜΟΝΕΩΝ

ΠΡΟΣΕΒΛΗΘΗ   ΤΟ  1873

ΥΠΟ    ΚΟΜΙΑΣΕΩΣ    EΝΣΚΗΨΑΣΗΣ

ΤΟ  ΠΡΩΤΟΝ  ΕΝ    ΔΑΜΑΛΑ  ΤΟ l869

ΑΝΕΦΥΤΕΥΘΗ  ΔΕ  ΣΥΝΔΡΟΜΗ

ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ  ΕΝ ΕΤΕΙ 1882-Ι883

ΔΙΑ  ΝΕΡΑΤΖΟΦΥΤΩΝ

 

Ένα από τα παλιότερα κτίσματα του Λεμονοδάσους ήταν η βίλα του ναυάρχου Σοφικίτη, χτισμένη πριν το 1900 στο κέντρο περίπου. Μεταξύ άλλων, το 1998, ο George Bush επισκέφθηκε το Λεμονοδάσος.

    

 

Σχόλια:


0 Σχόλια

Δείτε επίσης:

Επίδαυρος
  Στην ενδοχώρα της...

Πόρος
  Ο Πόρος είναι...

Μπούρτζι
Απέναντι από τις...

Γαλατάς - Οι Αδέρες
  Γαλατάς: Κωμόπολη απλωμένη...

Διαβολογέφυρο
  Διαβολογέφυρο: Συνεχίζοντας από...

Αρχαία Τροιζήνα
 'Εξω από το...